Szanowni Państwo,

konopie przemysłowe to w dalszym ciągu gorący temat do dyskusji.

5 lutego br. odbyło się spotkanie Stałej Podkomisji ds. Biogospodarki i Innowacyjności w Rolnictwie z producentami i przetwórcami konopi, na którym omawiano przyszłość konopi włóknistych w Polsce. Wśród zaproszonych gości głos zabrali przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich z Poznania, a także przedstawiciele EIHA (European Industrial Hemp Association). Omawiano m.in. modę na konopne wyroby i konopną żywność a także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jednak inwestowanie w konopie, to spacer po polu minowym – właśnie z powodu przepisów. Pojawił się nawet pomysł zobowiązania do szybkiego powołania Krajowej Konopnej Izby Gospodarczej.

Również w innych krajach konopie i CBD znalazły się ponownie „na świeczniku”.

Niektóre produkty z CBD mogą zniknąć z półek w Wielkiej Brytanii w przyszłym roku, ponieważ Brytyjska Agencja Food Standards Agency (FSA) wyznaczyła przedsiębiorcom ostateczny termin 31 marca 2021 r. na złożenie wniosków o wydanie zezwolenia na CBD jako novel food.  

https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/food-standards-agency-sets-deadline-for-the-cbd-industry-and-provides-safety-advice-to-consumers

Natomiast Sąd Wyższej Instancji w Niemczech orzekł, że CBD jest nową żywnością, co tylko potwierdziło wcześniejszą decyzję z listopada ubiegłego roku, wydaną przez jeden z sądów administracyjnych tego kraju.

https://www.nutraingredients.com/Article/2020/02/11/CBD-s-Novel-Food-status-reiterated-by-German-high-courts

 

 

Przypominamy, że do 21 lutego mogą Państwo skorzystać z promocyjnej ceny na warsztaty praktyczne ze stosowania prawa, pt. Etykietowanie i reklama żywności w praktyce, które odbędą się 24 marca 2020 r. w Warszawie.

 

Szczegółowe informacje organizacyjne, oraz program na najbliższe wydarzenie znajduje się na stronie internetowej: http://www.szkoleniafoodie.pl/

 

 

Zespół Foodie

Aktualności

Szkolenia