Szanowni Państwo,

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli przeprowadzonych w I kwartale 2019 r. Obejmowały one m.in. sprawdzenie poprawności oznakowania takich produktów jak: przetwory mleczne,  przetwory pomidorowe, wyroby ciastkarskie, napoje spirytusowe, słone przekąski, wyroby cukiernicze i produkty mlekopodobne. Zastrzeżenia w zakresie znakowania wzbudziły w szczególności:

- nazwa i rodzaj produktu np. użycie nazwy wyrobu gotowego nieadekwatnej do jego składu - „ciastka z masą toffi” przy stosowaniu wyłącznie aromatów;

- wykaz składników np. wyszczególnienie składnika innego niż był użyty do produkcji – „marmolady różanej” podczas gdy użyto marmolady cukierniczej niezawierającej róży.

Jak poprawnie określić na etykiecie nazwę produktu i jego poszczególnych składników? Nad tymi zagadnieniami pochylimy się już jesienią na Warsztatach ze stosowania prawa: ETYKIETOWANIE I REKLAMA ŻYWNOŚCI W PRAKTYCE, które odbędą się 14.10.2019 r. w Warszawie.

Już teraz zapraszamy do zapisów!

Więcej szczegółów znajdą Państwo na stronie: http://www.szkoleniafoodie.pl/

Aktualności

Szkolenia